Bylinkový workshop

Tvořivé dílny určené pro pedagogy ze škol přihlášených do projektu Bylinkové záhony do školních zahrad a dvorů

Smyslem workshopu bylo proškolit pedagožky zapojených MŠ a ZŠ ve výrobě domácí bylinné kosmetiky. S námi si výrobu osobně vyzkoušely, aby v následujících měsících s dětmi podobné dílny zrealizovaly. To už budou moci použít výpěstky bylin z vlastních záhonů na školních zahradách. Z každé přihlášené MŠ a ZŠ se dílen mohly zúčastnit dvě až tři zástupkyně. Workshopem provázela Mgr. Lucie Westfálová, členka pracovní skupiny Spolu a venku, která má v projektu Bylinkové záhony do školních zahrad a dvorů na starost oblast zpracování bylin. Pro tvořivé dílny zvolila pět výrobků, které vyhodnotila jako snadno proveditelné s věkovou kategorií předškolních a prvostupňových dětí, jež jsou do projektu přihlášeny.

Seznam vyráběných produktů:

  • Výživné peelingové bochánky pro maminky
  • Bylinný balzám na rty
  • Zubní pasta bez cukru
  • Voňavá bylinková ústní voda
  • Voňavá koupelová sůl

Tvořivé dílny byly také naším příspěvkem k Týdnu bez plastů, který každoročně vyhlašuje MŠ Na Daliborce. Proto jsme v duchu ekologických hesel – omezujeme, nahrazujeme, recyklujeme, třídíme a přírodu chráníme – chtěli, aby si s sebou účastnice přinesly vlastní obaly na vyrobenou kosmetiku – skleničky od dětské výživy a pečeného čaje.

Skvělé zázemí pro workshop nám poskytla MŠ Na Daliborce v Hořicích, která má vybavenou dětskou kuchyňku, v jejichž prostorách jsme mohli připravit pět samostatných stanovišť pro výrobu jednotlivých produktů a zajistit vše potřebné.

Po celou dobu setkání vládla tvořivá a přátelská atmosféra. Všechny účastnice si odnesly recepty s výrobním postupem včetně vlastních výrobků.

Mimo hlavního cíle – proškolení účastníků ve výrobě domácí bylinné kosmetiky – se jednalo o příležitost k osobnímu setkání a sdílení prvních zkušeností probíhajícího projektu Bylinkové záhony do školních zahrad a dvorů. Lektorské vedení, technické zázemí i zajištění surovin proběhlo na jedničku.

Akce a události
Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2

Další články