Rodinný piknik s Knihadýlkem Ireny Fenyklové

Jako minulý rok i letos jsme podpořili setkání rodin, které organizuje Rodinné centrum Konvička již téměř tradičně v průběhu června ve Smetanových sadech v Hořicích. Rodiny už vědí, že k pikniku neodmyslitelně patří deky, na které rozloží něco dobrého na zub. O občerstvení se tedy postarali samotní účastníci tohoto neformálního setkání. Naším příspěvkem k této akci bylo zajištění hlavního programu v podobě Knihadýlka Ireny Fenyklové a části tvořivých dílen pro děti.

Irena Fenyklová vybrala ze svého repertoáru představení, které vzniklo podle knihy Michala Černíka Kykyryký, dobrý den! Odehrála v něm příběh laskavé slepičky a neposedného kohoutka, pro které si jako obvykle sama vytvořila loutky, kulisy, zapojila interaktivní aktivity pro děti, zajímavý hudební nástroj (buben štěstí), písničku a další rytmické a pohybové vsuvky.

Po ukončení Knihadýlka bylo v parku připraveno několik zastavení, kde děti mohly rozvíjet svou tvořivost různými výtvarnými technikami, nebo pohybovou zdatnost (opičí dráha, bosonohá stezka, slackline). Rodiče se mohli seznámit s didaktickými pomůckami inspirovanými montessori pedagogikou, které lze využít jak pro rozvíjení dětí předškolních (hmatové pexeso, skládací mozaiky, puzzle), tak školních (římské číslice, vyjmenovaná slova, slovní druhy atd.). Součástí byla i drobná inspirativní stanoviště, na kterých děti rozvíjely hmat a jemnou motoriku za pomoci přírodnin a snadno dostupných pomůcek (přesýpání fazolí do nádob s různou šířkou hrdla, tvoření z vlhkého písku, řazení přírodnin podle velikosti, hmotnosti atd.).

Slunečné počasí a pestrý program přilákaly do parku kolem stovky rodičů a dětí, kteří si vše náležitě užili. Nás těší nejen povedená akce, ale i velmi příjemná spolupráce s aktivními maminkami z rodinného centra.

Akce a události
Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5

Další články