Regionální učebnice, zápůjčky, stezky

Regionální učebnice Podchlumí

Naše regionální učebnice PODCHLUMÍ – Místo, ve kterém žijeme, máme ho rádi a chceme se o něm dozvědět víc spatřila světlo světa na konci léta roku 2022. Díky projektu MAP II obdržely všechny ZŠ v ORP Hořice sadu učebnic vždy pro celou třídu zdarma. K dospělým se tištěná publikace dostává skrze knihovny v jednotlivých obcích nebo v online verzi zde:

Elektronická učebnice

Naše učebnice vás provede krajinou pod Chlumy, poznáte zajímavá místa, budete objevovat příběhy dávné i současné. Pozveme vás na pěší túru i cyklovýlet, podíváme se do pravěku, do divočiny i do lomů. Dozvíte se řadu informací, např. o erbech, rodu Strozzi, sochách v krajině, invazních organismech. Vyzkoušíte si práci s mapou, roli detektiva, badatele a hledače. Objevíte památné stromy, zaniklé mlýny, seznámíte se s autorem malých jamek v písku i tajemstvím hořických trubiček. A nejen to. Naučíme vás pozorně se dívat kolem sebe, vnímat krajinu jako celek i zajímavé detaily a poučit se z historie.

Zápůjčky vzdělávacích pomůcek do škol

V rámci zpřehlednění dostupnosti všech vzdělávacích pomůcek, které zapůjčujeme do jednotlivých ZŠ a MŠ, jsme vytvořili jednoduchý kalendář, kde najdete všechny nabízené pomůcky i informaci o jejich dostupnosti. Předání a vrácení zápůjčky provede po předchozí domluvě vždy pracovník MAS Podchlumí, z.s. oproti podpisu do předávacího protokolu! Minimální doba zápůjčky je 1 měsíc. V případě, že nebude na zapůjčovaný předmět žádná další rezervace, může se doba zápůjčky prodloužit.

Rezervace zasílejte na mail: map@podchlumi.cz

Kalendář zápůjček

7 holovouských šifer

Na cyklostezce z Hořic (Hrachovce) do Chodovic objevily na asfaltu kreslené  obrázky. Jsou součástí nové naučné stezky – 7 HOLOVOUSKÝCH ŠIFER, kterou pro veřejnost připravila pracovní skupina pro podporu matematické gramotnosti, jenž pracuje pro projekt MAP II.

Na stránkách města Hořice – https://horice.org/ a zde na naše webu (odkazy níže), jsou připraveny propozice a pracovní listy pro jednotlivé věkové kategorie dětí a žáků, kteří mohou při svém pobytu na cyklostezce Hořice – Chodovice nabízené úkoly vyzkoušet. Stačí si tedy nezapomenou tužku a můžete vyrazit na příjemnou procházku, která prověří nejen fyzickou zdatnost, ale i matematické a logické uvažování a neopomene ani kreativitu každého účastníka.

Přejeme všem hodně zdaru!

Propozice

Podklady pro MŠ

Podklady pro první stupeň ZŠ

Podklady pro druhý stupeň ZŠ

Kytice miletínských otázek

Pracovní skupina pro čtenářskou a matematickou gramotnost si pro Vás připravila další stezku, ve které si procvičíte nejen matematické úkony, ale i český jazyk nebo vlastivědu. Stezka kopíruje naučnou stezku K. J. Erbena v Miletíně. Pracovní listy si můžete vytisknout nebo vyzvednout v informačním centru Mateřídouška v Miletíně.

Propozice

Podklady pro MŠ

Podklady pro ZŠ I. stupeň – verze A1

Podklady pro ZŠ I. stupeň – verze B1

Podklady pro ZŠ II. stupeň –  verze A2

Podklady pro ZŠ II. stupeň – verze B2

Šifrovaná s MAPem

Připravili jsme pro vás ve spolupráci s organizací Junák – český skaut, středisko Hořice tři sady šifer, které se můžete vydat rozluštit na cyklostezku vedoucí z Hořic-Hrachovce do Chodovic (viz značky vedle čísel jednotlivých úkolů, které naleznete i na cyklostezce). Nebo si pro své děti vytvořte vlastní trasu šipkované o sedmi zastaveních kdekoliv ve vaší obci a naše šifry v průběhu šipkované vyluštěte. Až budete mít úkoly splněné, zadejte tajenku do google formuláře níže a vygenerujte si za odměnu diplom!

Šifrovaná_kategorie_MŠ

Šifrovaná_kategorie_1.stupeň_ZŠ

Šifrovaná_kategorie_2.stupeň_ZŠ

Diplom zde

Hop sem, hop tam – Dobrovodská zábavná stezka

Naše nová stezka je určena mladším dětem z mateřských škol nebo žákům 1. stupně základních škol. Ale nudit se nebudou ani starší – sourozenci nebo rodiče či učitelé. S pracovním listem v ruce zde mohou luštit, měřit, hádat a poznávat zajímavosti, které jsou spojené s řadou místních soch. Celá stezka není příliš dlouhá, pouhých 1,5 km. Její začátek je v Dobré Vodě nedaleko domu č. p. 30. Pracovní listy naleznete v knihobudce naproti ohradě s oslíkem a slepicemi nebo je možné je stáhnout níže. Vyberte si jednu ze dvou variant lišící se pouze různými obrázky.

Putovani 1.0 fin_opraveno

Putovani 1.1_fin_opraveno

Geocaching aneb Keškovaná Podchlumím (2022, aktual. 2024)

CO JE GEOCACHING (česky „keškovaná“)?

  • kombinace sportu a turistiky, jež využívá družicového polohového systému k hledání skryté schránky (=pokladu tzv. cache/keš) pomocí zeměpisných souřadnic

PRO KOHO JE NAŠE KEŠKOVANÁ?

  • je určena všem zájemcům, především žákům ZŠ

KDE NAJDU PODKLADY PRO HLEDÁNÍ A DALŠÍ INFORMACE?

  • Na Informačním centru (IC) v Hořicích, Miletíně, Obecním úřadě (OÚ) v Cerekvici nad B., Knihovně v Ostroměři (pí. Němečková), popř. na MAS Podchlumí (kancelář v Holovousích 39)

 JAK NA TO?

  • Vyzvednout si kartičku na sbírání samolepek
  • základem je pracovní list pro každé místo: Hořice, Ostroměř, Miletín a Cerekvice n. Bystřicí; ke stažení pod příspěvkem níže
  • vyluštit hádanky vedoucí k souřadnicím a podle nich najít 4 kešky

CO JE CÍLEM?

  • nalézt 4 poklady – krabičky, kde budou samolepky a části vtipného příběhu
  • v každé z nich si vzít samolepku a opsat část příběhu
  • na kartičku nalepit 4 různé samolepky z krabiček
  • text příběhu

KDO KEŠKOVANOU PŘIPRAVIL?

  • Pracovní skupina moderní didaktické formy vzdělávání MAP IV aktualizovala původní zpracování PS pro čtenářskou a matematickou gramotnost v rámci projektu MAP pro ORP Hořice II (více na maphorice.cz)

PRACOVNÍ LISTY KE STAŽENÍ:

CEREKVICE 2024, HOŘICE 2024, Miletín 2024, Ostroměř 2024

 

ARCHIV

Při tvorbě v rámci projektu MAP II bylo i slosování výherců, kteří zaslali správný text.

Odměnou získáte příběh z našeho okolí a navíc pro 5 vylosovaných jsou připraveny zajímavé ceny, pokud zašlete kompletní text do 30.9. 2022!

 KAM POSLAT SLOŽENÝ PŘÍBĚH A ZÍSKAT TAK DALŠÍ PŘEKVAPENÍ?

 Prosím udržujte krabičku v pořádku i pro hledače, kteří přijdou po vás. Pokud najdete kešku poškozenou či prázdnou, prosím kontaktujte nás na výše uvedeném emailu. Děkujeme!

PRACOVNÍ LISTY KE STAŽENÍ:

CEREKVICE1 HOŘICE Miletín  Ostroměř

Akce a události
Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4