(NE)BEZPEČNÁ SÍŤ – Jak chránit sebe a své děti v kyberprostoru?

Dvouhodinové setkání pro rodiče i pedagogy na téma bezpečného chování ve virtuálním prostoru proběhlo pod taktovkou Soni Jančurové z hradecké pobočky organizace Czechitas, která pomáhá otevírat svět IT především ženám a dětem. Součástí této pomoci je i naučit druhé, jak zvládat odvrácenou stranu online světa, tedy různé podvodné zprávy, útoky nebo dokonce vydírání příp. jak těmto nástrahám předcházet.

Lektorka postupně představila některé typy šikany na sociálních sítích, poukázala na možnosti vhodného nastavení soukromí a zabezpečení svých účtů a možnosti kontroly účtů dětí. Ukázala, jak lze rozpoznat podvodné emaily s podezřelými odkazy, falešné kampaně „renomovaných“ firem, podvržené stránky. To vše útočníci podnikají za účelem krádeže osobních dat, čísla kreditní karty, bankovního účtu a přístupů k němu atd. Tématem byla i důležitost vhodného nastavení přístupových hesel, která budou dobře plnit svou funkci a zároveň si je zapamatujeme. Prostor jsme věnovali i tomu, co všechno sdílíme, jak se na sociálních sítích chováme a hlavně, jak zareagovat, když nám někdo vyhrožuje, na koho se obrátit. Na závěr lektorka doporučila literaturu a filmy pro samostudium.

Všechna tato témata jsou více než palčivá a měli by se jimi zabývat všichni, kdo se pohybují v online světě, mají děti nebo s nimi pracují. Právě děti jsou totiž snadnou kořistí virtuálních predátorů a je potřeba, aby měly poučené rodiče i pedagogy.

 

Akce a události
Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4

Další články