Logopedické odpoledne pro rodiče s dětmi

Na samém konci září se sešla skupina rodičů a pedagogů se svými dětmi či vnoučaty na logopedickém odpoledni v přednáškové místnosti za knihovnou v Hořicích. Program čtvrtečního odpoledne byl rozdělen do dvou částí. V prvních 45-ti minutách všichni společně shlédli logopedickou pohádku O líném jazýčku v podání logopedky Ilony Víznerové a jejích loutek, která děti poutavou formou provedla správnou tvorbou několika hlásek, ukázala, jak mohou procvičovat motoriku mluvidel a naučila děti básničku. Pohádka byla interaktivně pojatá, děti zapojily nejen svá ústa, ale i celé tělo, a rodiče dostali návod skrze nenápadně zakomponované metodické pokyny, jak správně učit výslovnost.

V druhé části odpoledne jsme využili skvělé spolupráce s pracovnicemi knihovny, které si odvedly děti do dětského oddělení na společné čtení, aby měli rodiče více klidu pro setkání s hořickou logopedkou Mgr. Pavlínou Lacinovou. Ta si pro ně připravila ukázky knih vhodných pro rozvoj dětské řeči a představila jim metody práce s nimi v závislosti na věku dětí. V průběhu setkání byl dostatek prostoru na konkrétní dotazy účastníků. Na závěr dostali všichni zúčastnění tištěný seznam knih, které splňují zásady pro předčítání dětem v raném a předškolním věku a jsou vhodné i pro děti se sluchovým postižením případně pro převyprávění vlastními slovy. Celý seznam je přehledně rozdělen do těchto kategorií: leporela, pohádky a příběhy s ilustracemi, pohádky s piktogramy, básničky a veršované příběhy s ilustracemi, komiksy, dětské encyklopedie, ilustrované knihy bez textu a malované čtení. Rodičům se tak dostala do rukou skvělá pomůcka pro výběr vánočních dárků pod stromeček.

Na toto pestré odpoledne v perfektní spolupráci s pracovnicemi knihovny i obou logopedek plánujeme navázat prezenční či online poradnou na jedno z témat, které rodiče uvedli do zpětnovazebního dotazníku.

Akce a události
Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Další články