Komunikace školy s rodiči

Ve středu 10. listopadu jsme uspořádali webinář s psychologem a speciálním pedagogem Davidem Čápem, který se kromě psychologického poradenství věnuje i podpoře zaměstnanců ve školství. Naším tématem byla komunikace školy s rodiči, její nástrahy a záludnosti a především její profesionální zvládnutí ze strany pedagogů. Akce byla určena všem pedagogickým pracovníkům z MŠ a ZŠ v regionu.

V úvodu tříhodinového webináře jsme si pokusili zvědomit různé úhly pohledu na dítě, a to z hlediska rolí, které zastáváme. Očekávání a priority rodičů se mohou někdy i výrazně lišit od očekávání a priorit pedagogů. Navíc silná emocionální zainteresovanost rodičů ke svému dítěti způsobuje jejich potřebu dítě bránit, i když to objektivně není třeba namístě. Proto je velmi důležité zvolit takové komunikační strategie a navodit takové prostředí, ze kterých rodič vycítí pochopení, podporu a především snahu vyřešit problém ve prospěch dítěte.

V další části webináře popsal lektor možné zdroje konfliktů, které si škola způsobuje sama. Patří sem např. nekolegiální jednání, nedodržování stanovených pravidel samotnými pedagogy či šíření dezinformací, pokud ve škole chybí jednotný komunikační kanál.

Každá škola by měla mít domluvený postup pro vhodný způsob krizové komunikace, něco jako „rodičovskou poplachovou směrnici“, která obsahuje několik kroků a „záchranných“ manévrů, jež by měly zabránit vyhrocení situace, kdy už je jakákoliv domluva nemožná. To samozřejmě předpokládá schopnost spolupráce učitelského sboru, nácvik specifických komunikačních dovedností, vhodných formulací i znalost “záchranných brzd”, které je třeba použít dříve, než se situace vymkne kontrole jedné či obou stran. Pedagogům se dostalo mnoho praktických rad, návodů a doporučení, jak takovou krizovou komunikaci zvládnout.

Na úplný závěr doporučil lektor účastníkům pdf-verzi publikace Rodiče – nečekaní spojenci aneb Jak rozvíjet partnerský dialog mezi školou a rodinou, která je zdarma ke stažení na internetu.

Akce a události
Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5

Další články