Kde se tvoří a boří sebevědomí dětí

Na druhou polovinu listopadu jsme pro rodiče i pedagogy připravili webinář, kterým provázel lektor vědomé komunikace s dětmi Zdeněk Okleštěk.

Účastníci měli možnost vyslechnout z pohodlí svých domovů mnoho zajímavých informací a praktických návodů na to, jak budovat zdravé sebevědomí dětí a jak s nimi komunikovat, aby nás chtěly poslouchat. Za velké zamyšlení rozhodně stojí paradox, že sebevědomí dětem srážíme přílišnou péčí. V dobré víře a snaze udělat pro své ratolesti to nejlepší, jim umetáme cestičky tam, kde to není vůbec nutné a chráníme je více, než je třeba – bereme jim jejich pokusy něco zdolat (Spadneš! Umažeš se!), nenecháme je vyjadřovat, obstaráváme jejich věci (Udělám to rychleji a lépe.), vnucujeme jim svou cestu a nenecháme je nést zodpovědnost. Dalšími neprospěšnými aspekty pro budování sebevědomí jsou nepřiměřené reakce na neúspěchy, tlak na výkon a potřeba děti stále hodnotit. Jako rodiče jsme až příliš v zajetí starých vzorců toho, co jsme kdysi sami zažili, a není vůbec snadné, se z toho vymanit. Buďme shovívaví k sobě i dětem, místo výčitek použijme empatii a berme děti takové, jaké jsou.

Pokud vás lektorův přístup zaujal, podívejte se na jeho webové stránky https://suctou.zdenekoklestek.cz, kde najdete další informace včetně možnosti připojit se 1x za 14 dní k online poradně zdarma.

Akce a události
Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5

Další články