Jak motivovat a rozvíjet všestrannost, inteligenci a potenciál u dětí?

Ve středu 12. ledna 2022 jsme pro rodiče, pedagogy a zájemce z řad veřejnosti zorganizovali online setkání s nesmírně sympatickým lektorským duem psycholožkou Věrou FACOVOU a psychologem a psychiatrem Miroslavem ORLEM. Předmětem našeho zájmu se stala vhodná motivace dětí a podpora jejich všestranného rozvoje. Cílem nebylo jen předání teoretických informací, součástí webináře byl i prostor na dotazy a předání konkrétních návodů, jak je vhodné reagovat v některých nežádoucích situacích.

Hlavními body programu se staly jednotlivé složky emoční a racionální inteligence. V západní společnosti máme bohužel tendenci přeceňovat intelekt a výkon a klást malý důraz na prožívání a emoce. Takový přístup však generuje nespokojené jedince, workoholiky nebo vedou k syndromu vyhoření apod. Proto je třeba u svých dětí a žáků věnovat pozornost také emoční inteligenci a rozvíjet rovnoměrně všech pět jejích komponent – znalost sebe sama, zvládání emocí, schopnost motivovat sebe sama, schopnost přizpůsobit se situaci s ohledem na druhé a umění “chodit” v mezilidských vztazích.

Z hlediska racionální inteligence a jejích tří složek (logika, kreativita a praktická složka) je důležité uvědomit si, v čem je dítě nejsilnější, a tomu dávat pozornost. Posilovat to, co nám jde, v čem máme šanci zažít úspěch, neplýtvat energií intelektuála úporným zdokonalováním zručnosti – rozvíjet všestranně, ale s důrazem na to, co nám jde nejlépe. Motivace musí vycházet z nejsilnější složky daného jedince.

Na závěr lektoři ještě upozornili na jeden nešvar dnešní doby, kterým je moderní technika dostupná dětem často už od útlého věku. Je prokázáno, že její přemíra snižuje motivaci a motivovatelnost dětí! Je zapotřebí přístup k ní regulovat a organizovat dětem i dny bez techniky.

Lektoři se s námi rozloučili citátem Boba Goddarda:

“Štěstí je umět uvázat kytici z květů, které máte na dosah.”

Akce a události
Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5

Další články