Jabloně do škol

Když jsme přemýšleli, čím uzavřít náš projekt MAP pro ORP Hořice II, padla volba na darování jabloní do všech škol jako symbolu našeho regionu a zároveň čtyřleté spolupráce, která nese své plody. Většina škol má svou zahradu, kde tento strom může po několik desetiletí růst a každoročně poskytovat náměty pro výuku novým a novým generacím dětí a žáků i pedagogům od mateřských škol až po druhostupňové učitele různých předmětů. Školy, které svou zahradou nedisponují, zasadily darované jabloně na obecních pozemcích, kde poslouží nejen výukovým účelům, ale zároveň také kultivaci obecního prostranství.

Volit mohly školy mezi odrůdami Holovouské malinové, Rubinola, Lucy, Sirius, Šampion a Rajka a součástí našeho daru byla i Příručka pro výsadby ovocných dřevin do krajiny Čech, Moravy a Slezska, opěrný kůl, konev na zalévání a košík na jablka. Školy vysadily 24 jabloní.

Jabloně byly rozvezeny v druhé polovině října, kdy každoročně slavíme mezinárodní Den stromů (21.10.). Samotná výsadba se na některých školách stala malou oslavou, na kterou nás přizvali. Někde jako motivace pro výsadbu posloužilo pečení jablečného štrůdlu, jinde popřáli stromku do života vše nejlepší pásmem písniček. A protože se sázení účastnili především děti a žáci samotní, procvičili řádně hrubou i jemnou motoriku a pobyli na čerstvém vzduchu.

Přejeme stromkům, aby se dobře ujaly a v příštích letech posloužily jako zdroj výborných plodů a také nápadů pro venkovní aktivity s dětmi.

smart

 

Akce a události
Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4

Další články