Exkurze na bylinkovou farmu

Série exkurzí na bylinkovou farmu rodiny Šormových v Ostrově u Hořic (www.bylinkovyostrov.cz) se stala vyvrcholením půlročního projektu Bylinkové záhony do školních zahrad a dvorů, který připravili členové pracovní skupiny Spolu a venku. Exkurze byly určeny pouze pro ZŠ a MŠ, které se do projektu přihlásily a od února se podílely na realizaci jednotlivých projektových aktivit.

Cílem exkurzí bylo seznámení dětí s bylinami známými i méně známými, s jejich chutěmi, vůněmi, některými způsoby pěstování, využití a zpracování. Část informací byla pro děti opakováním a upevňováním již poznaného z předchozích měsíců. Přidanou hodnotou byly ukázky pěstování a sklizně bylin v měřítku skutečné farmy, ukázky potřebného zázemí (stroje, sušárna) a praktická zkouška míchání čajů z nasušených bylin. Jednotlivé exkurze proběhly v pěti dnech pro devět skupin a obsahovaly dvě programové části.

Průvodkyně paní Dana Šormová provedla postupně všechny skupiny areálem bylinkové farmy a velmi poutavě vyprávěla o jednotlivých bylinách na polích, o jejich pěstování ze semínka po semínko, o rozmarech počasí, které často veškeré úsilí zhatí nebo značně komplikuje, o účincích bylin nejen léčivých, ale i o jejich využití v kuchyni a kosmetice. Děti měly možnost vše očichat, ochutnat, vyzkoušet, jak květy některých bylin krásně barví (sléz maurský, třezalka tečkovaná), mohly porovnat vzhled semínek nebo vizáž a vůni bylin čerstvých a sušených. V další části si samy umíchaly bylinkový čaj, který si odnesly domů, a vyslechly poslední z našich bylinkových pohádek. Vstřícná hostitelka také pro každou skupinu připravila osvěžující ledový čaj s bylinami, který přišel v teplém červnovém počasí vhod dětem i dospělým.

Zpětná vazba od dětí i pedagogického dozoru byla nadmíru pozitivní. Dětem vyhovovaly aktivity na čerstvém vzduchu spojené s pohybem a zapojením všech smyslů. Pedagožky ocenily pestrost činností a rády poznaly farmu samotnou a některé méně známé byliny a jejich účinky i využití ( např. jestřabina lékařská, včelník moldavský). Velké poděkování patří majitelům farmy rodině Šormových, kterým děkujeme za vřelé přijetí i ochotu otevřít nám v době vrcholné sezóny brány svého voňavého ráje.

 

Akce a události
Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5

Další články