Aktivity pracovních skupin pro podporu čtenářské a matematické gramotnosti

Milí příznivci, nedávno jsme slíbili, že vás seznámíme s aktivitami dalších pracovních skupin, které jsou pod hlavičkou projektu MAP pro ORP Hořice II činné na našem území. Dnes se tedy podíváme pod pokličku činností PS pro čtenářskou a matematickou gramotnost, které od samého počátku své existence úzce spolupracují a mají za sebou několik zrealizovaných projektů.

Patří k nim především dvě naučné stezky 7 holovouských šifer a Kytice miletínských otázek, které provází děti i dospělé zábavným způsobem po cyklostezce z Hořic – Hrachovce do Chodovic a okruhem K. J. Erbena v okolí Miletína. Z dalších úspěšných aktivit těchto PS je třeba zmínit akci Čtení se Zuzanou Pospíšilovou, kdy vybraní zdatní čtenáři z 2. stupně ZŠ chodili číst z knih paní Pospíšilové svým mladším spolužákům na 1. stupeň nebo dětem do mateřských škol. Členové pracovní skupiny dále přispěli k realizaci akce Knihobudky do škol a obcí, kam lze nosit zahálející literaturu z domácích knihoven. Veřejnosti přístupné jsou knihobudky u ZŠ Na Habru v Hořicích, na sportovním hřišti v areálu U Vagónu v Chodovicích a u ZŠ K. J. Erbena v Miletíně. Dále se členové obou pracovních skupin zapojují do vyhodnocování našich soutěží, účastní se pravidelné zářijové přehlídky zájmových kroužků se stanovišti deskových her a hlavolamů a někteří se věnují i lektorské činnosti pro ostatní učitele v regionu i mimo něj.

V současné době všichni intenzivně pracují na další naučné stezce s pracovním názvem Bašnické putování za sochami, která by měla vzniknout v okolí dobrovodských rybníků. Dalším rozpracovaným projektem je geocashingová stezka[i] (rozmístění kešek-skrytých schránek) v Podchlumí, spojená s regionálním příběhem a plněním úkolů. Na jaře se mohou žáci 1. -4. tříd také těšit na akci Knížkohraní, kdy budou na pěti stanovištích věnovaných prožitkovému a autorskému čtení, čtenářské dílně, knižním novinkám a divadlu rozvíjet svůj vztah ke knihám a čtení.

Jak je vidno, členové obou pracovních skupin rozhodně nezahálí. Uvítali by však posily, které přinesou nový vítr a inspiraci do oblasti čtenářství i matematiky. Proto, pokud máte dobré nápady, o které se chcete podělit, neváhejte a ozvěte se nám na e-mail: map@podchlumi.cz.

[i] Geocaching (česky geokešing) je hra na pomezí sportu a turistiky, která spočívá v použití navigačního systému GPS při hledání skryté schránky nazývané cache (v češtině psáno i keš), o níž jsou známy její zeměpisné souřadnice. Při hledání se používají turistické přijímače GPS. Po objevení cache, zapsání se do logbooku a případné výměně obsahu ji nálezce opět uschová a zamaskuje. Jednou ze základních myšlenek geocachingu je umisťování keší na místech, která jsou něčím zajímavá a přesto nejsou turisticky navštěvovaná. V popisu cache (listing) jsou pak uvedeny informace o místě s jeho zvláštnostmi a zajímavostmi. Cache se ale umisťují i do zajímavých míst velmi frekventovaných. V některých případech je zajímavým právě úkol, který je s nalezením cache spojen. (zdroj: www.wikipedia.cz)

 

Akce a události
Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4

Další články