Projekt bylinkové záhony do školních zahrad a dvorů

Datum: 01. 02. 2022 - 30. 06. 2022
Čas: All Day
Místo: realizace v místě přihlášených ZŠ a MŠ

Zdravíme všechny příznivce praktického učení v přírodě a s přírodou.

Na podzim loňského roku jsme díky Vašim kolegyním a kolegům založili pracovní skupinu Spolu a venku, která pro Vás připravila projekt Bylinkové záhony, jenž bude všechny zapojené provázet od února až do června světem bylin, jejich pěstováním, zpracováním, ale také přípravou půdy, záhonů a zajištěním vhodných podmínek pro růst.

V tuto chvíli Vám předkládáme harmonogram aktivit, které v případě vstoupení do projektu můžete, ale nemusíte kompletně absolvovat. Pokud Vaše kapacita nestačí na zvládnutí všech činností, vyberte si jen to, na co si s dětmi troufnete nebo co Vám umožňuje velikost školní zahrady či obecního pozemku, který máte k dispozici. Realizace projektu předpokládá i dobrovolné zapojení aktivních rodičů nebo spolupráci s obcí (např. při zajištění materiálu na stavbu vyvýšených záhonů nebo třeba sudu pro sběr dešťové vody na zálivku). Je také na Vás, jestli do projektu zapojíte jen jednu třídu, nebo činnosti rozdělíte mezi více tříd, kdy starší budou např. budovat záhon a kompost a mladší zajistí předpěstování a následně výsadbu bylin a péči o ně.

S čím můžete počítat z naší strany? Členové pracovní skupiny nyní pilně pracují na metodických listech pro pedagogy a pracovních listech pro aktivity s dětmi, které plánujeme rozesílat na každý měsíc zvlášť. Těšit se můžete také na bylinkové pohádky, písničky, praktický workshop pro zapojené pedagogy, exkurzi na bylinkovou farmu a možná dopadne i přednáška. Domlouváme také možnost podpory prostřednictvím lektorů, kteří by za Vámi přijeli do školy, pokud si na něco netroufáte. Tento požadavek musí být nahlášen v dostatečném předstihu. Závěrečné zpracování bylin plánujeme podpořit dílčími nákupy materiálu.

Co budeme potřebovat my od Vás? Nám postačí, když aktivity s dětmi každý měsíc nafotíte a vytvoříte tak malou kroniku projektu od jeho počátku až po závěr. 

Pokud máte pocit, že nemáte ve výuce dostatečný prostor pro realizaci projektu, zkuste zapojit družinu či rodiče nadšené pěstitele nebo dědečka zahrádkáře. Případné rozšíření projektu o vlastní nápady není na závadu, naopak.

Pokud Vás naše nabídka oslovila, přihlaste se prosím do 31.1.2022 zde.

Harmonogram_aktivit_verze_školy

 

 

Akce a události
Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5